Slide1 background Maintext Competitief Marktgericht Hiërarchisch Familie
Media

Harry Oude Wolbers 18-05-2016

Max Blokker De “ego’s” van Blokker

Het afgelopen weekend intens genoten van de formule 1. Van start tot finish. Nooit zo’n fan geweest van Formule 1, maar met een behoorlijk portie chauvinisme en de mogelijkheid dat WE wel eens hoge ogen zouden kunnen gooien, toch gekluisterd aan de buis.

Na de beelden kwamen de analyses, de huilende grote mannen en uit hun bol gaande commentatoren. Heerlijke televisie zeker omdat het weer je een beetje dwong binnen te blijven. Dinsdagmorgen de superlatieven in de krant, prachtig leesvoer.

Een aantal pagina’s verder geen superlatieven maar ’n stelletje ego’s die het maar niet voor elkaar schijnen te krijgen Blokker nieuwe stijl van de grond te krijgen. Ik heb welgeteld zes? pagina’s nodig om de spanwijdte dat mijn vak omvat te zien?. Wat maakt Max een wonderkind en wat maakt de top van Blokker een “stelletje ego’s”. Zou een Max Blokker de oplossing zijn?

CultuurScan brengt de cultuur, de stijl van leidinggeven en hun verhoudingen tot de strategie van organisaties in kaart. Daarbinnen neemt de leidinggevende stijl een cruciale rol in. Daar waar Blokker Senior nog kon rekenen op de steun van zijn voltallig personeel (zo doet het artikel van Harry van Gelder vermoeden) wordt die steun het huidige management niet toevertrouwd. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat het interview van de nieuwe baas, enige weken geleden breeduit op teevee gebracht, mij ook niet veel vertrouwen geeft en geen basis voor een diepgaande analyse vormt. Dat doen we liever wat realistischer. Cultuurscan gebruikt bestaande documenten, zoals strategie notities en missie en visie documenten, om onze uitspraken over de huidige cultuur te onderbouwen. Bestaande documenten omdat daarbinnen veel minder wenselijk gedrag weergegeven wordt dan in eventuele interview methoden of vragenlijsten. Niet dat we die niet gebruiken, maar dan meer om te kijken naar de consistentie van de missie en de strategie.

De Telegraaf noemt het nieuw benoemde management een “stelletje ego’s”. Afgezien van de vooringenomenheid ten aanzien van managers is het nog maar de vraag of Blokker in de huidige situatie niet gebaat zou zijn bij een stelletje ego’s. Was Blokker Senior dan geen ego? Had hij niet iets zelfbewusts? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat een leider en oprichter van een dergelijke organisatie niet zelfverzekerd te werk is gegaan, dat hij niet uitging van zijn eigen kracht.

Dus de vraag is meer “Wat hield de oude Blokker zodanig in balans dat er sprake is geweest van effectief leiderschap?” In het tijdsgewricht van de jaren tachtig. Een tipje van de sluier zou het vermoeden van de auteur kunnen zijn dat de aanpak van Blokker meer respons bij het personeel vond. Een andere invalshoek zou het tijdsframe kunnen zijn. Wees eerlijk, internet was er nog niet toen Blokker begon zijn imperium op te bouwen. Maar doorbrak hij ook niet allerlei bestaande tradities voordat Blokker arriveerde waar het nu staat? Arriveren vind ik een passende omschrijving, geleend van Pieter, positief maar tegelijkertijd waarschuwend voor stilstaan. Immers stilstaan is in de huidige markt achteruitgaan, meer dan ooit.

De effectiviteit van de leidinggevende, in het bijzonder daar waar de top van Blokker nu voor staat, hangt niet alleen af van de stijl van leidinggeven en zeker niet van het hebben van enig zelfbewustzijn. Maar van wat je er mee doet gegeven het doel, de consument en de markt. Zeg maar je strategie. En daar vallen best wat vraagtekens bij te plaatsen. Die zullen voor buitenstaanders lastig te interpreteren en te analyseren zijn en waar vind je ze?

Website

Na enig zoeken vind je een soort bedrijfsprofiel. Hieronder de weergave zoals Blokker die op haar website weergeeft met daarnaast de Doculyser analyse op basis van onze twaalf criteria. 

Kies je voor Blokker dan kies je voor:

  • een innovatief familiebedrijf en toonaangevende retailer;
  • 117 jaar ervaring, en nog steeds volop aandacht voor vernieuwing;
  • 615 filialen waaronder 115 franchisefilialen, dus altijd een filiaal in de buurt;
  • een klantgerichte en pragmatische organisatie met een prettige werksfeer;
  • ruimte voor initiatief en ondernemerschap;
  • aandacht voor opleiding en ontwikkeling op ieder niveau;
  • • prima doorgroeimogelijkheden; een goed salaris en vele extra’s zoals personeelskorting, collectieve verzekeringen en een goede pensioenregeling.

    Wat direct opvalt, is dat het profiel zich nadrukkelijk rondom het gemiddelde begeeft en zich niet echt uitspreekt. Dat is ook voor een groot deel terug te vinden in de tekstuele opzet. Innovatief gekoppeld aan familiebedrijf waarbij het appelleert aan continuïteit en samenwerking en het ander deel zich meer richt op de markt en het innovatieve. Zo herstelt zich de balans wat uitmondt in een “evenwichtig” profiel.

    De strategie van Blokker is te vinden op:

    http://jaarverslag2014.blokkerholding.nl/Jaarversl...

    In bullet points;

    • Dicht bij de klant

    • Eigentijdse formules

    • Excellente operaties

    • Open en betrokken teams

    De Holding lijkt een meer uitgesproken beeld te geven. De consistentie van de beschrijvingen kan worden weergegeven met de factor 0,94. Waaruit afgeleid kan worden dat er statistisch een hoge mate van samenhang is. In dat licht bezien wordt het interview van de nieuwe topman nog eens extra interessant. Vasthouden aan de afgesproken lijn, herhalen van de boodschap, vertrouwen uitstralen dat WE op de goede weg zijn, het ijzersterke merk, de investering en de radicale transformatie. Dat laatste wordt lastig met de hoge mate van consistentie die blijkt uit analyse van bestaande bronnen.? Tussen droom en werkelijkheid, schreef Elschot al, staan wetten en praktische bezwaren. Van mij mag het allemaal wat meer stramien doorbrekend zijn. Of Sarah Jessica Parker daar de aangewezen figuur voor is laat ik in het midden. Maar wellicht heeft iemand het nummer van Max Blokker voor het nieuwe management?