Slide1 background Maintext Competitief Marktgericht Hiërarchisch Familie

Concept rapport van de commissie van Manen over “Corporate Governance”

In februari van dit jaar heeft de commissie “monitoring Corporate Governance” onder leiding van Jaap van Manen haar consulatie rapport gepubliceerd. Volgende week, 6 april, is de consultatie periode beëindigd en wordt eind dit jaar het definitieve rapport met codes voor goed ondernemingsbestuur voorgelegd aan de tweede kamer.

Opvallend in het concept rapport is het centraal stellen van organisatiecultuur en gedrag, die de waarde creatie van een organisatie op de lange termijn moeten ondersteunen.

Nu is het beschrijven van een organisatiecultuur niet gemakkelijk en geldt dit zeker voor het borgen van een cultuur met de juiste waarden, normen en voorkeursgedrag, die de visie, missie en strategie van een organisatie ondersteunen.

Indien van organisaties in de toekomst wordt verwacht dat de cultuur met haar normen, waarden en veronderstellingen transparant zijn, is het belangrijk dat de leiding en haar medewerkers hier ook invulling aangeven in het dagelijks leven. Dat het meer is dan een beschrijving van mooie waarden en normen op banners en website. Of zo als van Manen schrijft:” Waarden waarover is nagedacht en die meewegen in de besluitvorming”.

CultuurScan kan de huidige cultuur van een organisatie beschrijven met behulp van een vragenlijst, cultuurkaarten en artefact analyse. Belangrijker echter is een beschrijving van de gewenste organisatiecultuur, afgeleid uit de visie, missie en strategie van de organisatie en het vaststellen van de verschillen. Maar zeker ook de overeenkomsten, die de bouwstenen zijn voor de borging van de cultuur, met haar waarden en normen, uitgelegd in eigen woorden, met gedragsbeschrijvingen die in het verleden een onderscheid hebben gemaakt binnen de organisatie.

Wij als CultuurScan zijn erg benieuwd en zullen u op de hoogte houden via onze blog, wat de reacties zijn geweest in Nederland tot 6 april en welke aanbevelingen worden meegenomen in het definitieve ontwerp van het rapport.